Sweetgum Oil

Vaji Temjani (50ml)

Vetitë: Liquidambar orientalis, i njohur zakonisht si sweetgum oriental ose sweetgum turk, është një pemë qumeshtit në gjininë Liquidambar, vendas në rajonin mesdhetar lindor, që ndodh si qëndrime të pastra kryesisht në përmbytjet e jugperëndimit të Turqisë dhe në ishullin Grek të Rodos.

Nxjerrja e lëngut të saj dhe prodhimi i një vaji të bazuar në të (sığala yağı), si dhe eksportet e këtyre produkteve, luajnë një rol të rëndësishëm në ekonomitë lokale të Greqisë dhe Turqisë. Korrja e lëngut dhe përgatitja e vajit përfshijnë detyra mjaft të vështira që zgjasin nga maji deri në nëntor dhe përbëhen nga disa faza të ndara. Lëngu i trashë është marrë në periudhën qershor-shtator. Në fshatin Kavakarası afër Köyceğiz në provincën Turke të Muğla, vendasit kruajnë lëngun nga trungjet e pemëve duke përdorur buzën e mprehtë të shisheve plastike. Lëngu futet në ujë të vluar që të zbutet, pastaj shtypet. Styrax pastaj hollohet me ¼ ujë, duke e mbajtur atë të butë dhe duke ruajtur aromën e tij.

Sipas një studimi të vitit 2015 nga studiuesit në Alabama, Sweetgum përmban një numër përbërësish të dobishëm që ofrojnë përfitime shëndetësore si: lehtëson dhimbjet, lehtëson simptomat e gripit, mund të përdoret për të trajtuar probleme infektive të lëkurës. Liquidambar gjithashtu ka antioksidantë që luftojnë radikalet e lira që mund të rezultojnë në rrudha dhe lëkurë të varur, pa shkëlqim. Lufton bakteret, përmirëson sheqerin në gjak, rrit sistemin imunitar, lehtëson dhimbjen.

Përdorimi: Nuk rekomandohet të merrni më shumë se një lugë çaji në ditë.

Këshilla: Të mbahet në ambjent të thatë, në temperaturën  10 ° C - 25 ° C dhe larg rrezeve të diellit.